utorok 6. januára 2015

Farba roka 2015


Takmer presne pred rokom sme na blogu predstavili farbu roka 2014. Ani neviem ako prešiel ten čas (doslova preletel) a už je tu farba pre nový rok. Mám pocit, že som len žmurkla a zrazu je ďalší január, a aj keď sa udialo mnoho vecí, udalostí, posunov a sklamaní, stále mám pred očami ako som písala jeden zo svojich prvých článkov na blog a vystresovaná som sa obávala ako sa tým trom, či štyrom čitateľkám bude pozdávať. Pretože mal minuloročný článok o farbe roka aký-taký úspech (a samozrejme aj z vlastnej zvedavosti), rozhodla som sa znova Vás trošku inšpirovať.

Pre rok 2015 nám uznávaná spoločnosť Pantone vybrala vznešene pomenovanú farbu "MARSALA". Jej názov je odvodený od najznámejšieho červeného vína, reprezentujúceho taliansku provinciu Marsala, ktorá sa nachádza na slnečnej Sicílii.

zdroj
Ako som už spomínala, každý rok patrí inému odtieňu farby alebo naopak každý odtieň farby charakterizuje jeden rok. V tom konkrétnom roku prevláda vybraná farba nielen na módnych mólach a vo svete módy, ale aj v kozmetike, dizajne, interiéroch, dekoráciách, umení a všade kde si len viete predstaviť.

zdroj 1,2,3
Rovnako ako sila vína vyzdvihuje a podčiarkuje chuť jedla, takisto farba "Marsala" (po ktorom je pomenovaná) stelesňuje vkus, bohatstvo, eleganciu a prepych. Jej základ tvoria červeno - hnedé odtiene, ktoré vyjadrujú jej sofistikovanosť a prírodnú zemitosť. Minuloročná farba roka "Radiant orchid“ (žiarivá fialová) mala reprezentovať kreativitu a originalitu, naproti tomu tohtoročná "Marsala" prináša skôr opak – jemnosť, eleganciu, neutralitu a univerzalitu. 

Osobne som príchod tejto farby zachytila už oveľa skôr, najmä v jesenno-zimných módnych kolekciách. Mala som totiž pocit, že bordová (vínovo-červená) je všade a očividne tento trend bude pokračovať aj v roku 2015. "Marsala", je naozaj univerzálnejšou farbou, možno ju kombinovať s množstvom odtieňov, pretože je neutrálna. Napríklad v kombinácii so smotanovou, čiernou, či sivou pôsobí elegantne, je nevtieravá. Naopak sýtejšie a výraznejšie odtiene ako modrá, či červená necháva vyniknúť a zároveň zjednocuje výsledný dojem

Marsala určite neobíde ani svet dekoratívnej kozmetiky a pre jej univerzalitu je vhodnou voľbou pre väčšinu odtieňov a typov pokožky.  Dokáže zaujať, nielen na nechtoch, očiach, perách, ale dokonca aj vlasoch. 

Na záver musím povedať, že s výberom tohtoročnej farby roka som určite spokojnejšia, pretože vďaka minuloročnej "radiant orchid" som zistila, že vo fialových odtieňoch vyzerám ako sesternica Mortiše Adamsovej a vôbec mi táto farba nie je súdená. Dúfam teda, že som vás na začiatok roka navnadila a inšpirovala a som veľmi zvedavá ako vnímate "Marsalu" vy, pretože podľa doterajších odoziev túto farbu buď milujete alebo nenávidíte...


P.S. Aj keď Vám už Katka prijala za nás obe všetko dobré do Nového roku, nedá mi a aj ja by som Vám chcela zaželať kopu úspechov, potešení a nech vás všetko zlé obchádza tisíc kilometrovými oblúkmi :) Ďakujeme za podporu.


Ako sa Vám pozdáva farba roka 2015? Je pre vás potešením alebo sklamaním? A kde ju viac využijete - móda alebo kozmetika?



10 komentárov:

  1. Mě osobně se líbí moc. Ocením jí hlavně v kosmetice, obzvlášť teď v zimě je to skvělá barva :)
    beautylook.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa určite chystám kúpiť si minimálne rúž v takomto odtieni, ale trošku sa obávam, či mi pôjde, kedže som strašne bledá :O :) V každom prípade ďakujeme za komentár a názor :)

      Odstrániť
  2. Túto farbu milujem!!
    Myslím si, že je neskutočne zaujímavá, ženská a pôvabná... Už dlhšie si lakujem nechty v tomto odtieni a veľa žien mi ich pochválilo. V blízkej dobe si chcem obstarať bordový očný tieň a kombinovať ho s nude odtieňmi....
    A chcem pochváliť výber obrázkov - hotová pastva pre oči :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu obrázkov :) teším sa, že zatiaľ samé pozitívne ohlasy na túto farbu. A s tou kombináciou tieňov skvelý nápad! Určite to bude skvelé, isto skúsim aj ja. :)

      Odstrániť
  3. kúpila som si v sobotu bundu v tej farbe jupí :)))) je dokonalá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si teda riadne IN :P juuuj určite je krásna...ja som žiaľ v tejto farbe vychytala zatiaľ len tričko. Uvidíme časom, čo ulovím :)

      Odstrániť
  4. Mne sa páči, mám už v nej niekolko kúskov oblečenia a ešte by sa mi zišiel aj taký lak na nechty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som akurát včera natrafila na parádny od Rimmelu v presne takom odtieni a ešte k tomu bol za 0,99 centov! To som si nemohla nechať ujsť a veľmi sa z neho vytešujem :)

      Odstrániť

Ďakujeme krásne za Vaše komentáre ♥♥♥