pondelok 17. februára 2014

TOP 6 TV series by Katik (1. časť)

Ahojte všetci nadšenci filmového a TV sveta :)

Dnes mám pre vás článok z úplne iného súdka ako je "beauty svet". Chcem vám napísať o mojej veeeľkej záľube a tou sú seriály. Možno si poviete, že to je teda mega hobby, že sledovať seriály, no pre mňa to určite spadá do tejto kategórie. 
Je to forma relaxu, vyplnenia voľného času alebo prokrastinácie :D 



Prvotný zámer bolo spraviť TOP 5 a dať to do jedného článku. Lenže ako som sa začala rozpisovať o samotných seriáloch, zistila som, že ten post by bol neskutočne dlhý, pretože o filmoch a seriáloch sa ja teda vykecávam veľmi rada :D Preto som spravila TOP 6 a rozdelila to na 2 časti (aj keď aj tie dve časti sa mi zdajú dlhé, dúfam, že sa nájde aspoň jeden človek, čo to dočíta do konca :D). 
Dnes vám teda prinášam prvú časť môjho „rebríčka“ najobľúbenejších seriálov. Ak vás zaujíma môj názor a chcete ho porovnať so svojim alebo potrebujete inšpiráciu, ste tu správne, poďme na to :)

Takmer ku všetkým seriálom som sa dostala cez brata, ktorý je filmový a seriálový maniak No. 1 :) Nejako popri ňom, časom a okolnosťami som sa aj ja stala, dá sa povedať, maniakom.
Dobrý film nikdy nie je zlý (chcela by som spraviť aj nejaké rebríčky filmov, len si nie som istá či z toho množstva úžasných filmov dokážem vybrať tie naozaj, že TOP a či by vás to zaujímalo) a to isté platí o seriáloch. 
Keď je seriál dobrý, tak mám podobné pocity ako keď čítam pútavú knihu. Nedokážem sa odtrhnúť  od deja a neviem sa dočkať ďalšej strany, kapitoly, resp. v tomto prípade časti.
Nechcem vám nejako dopodrobna vysvetľovať dejové línie jednotlivých seriálov, to si ľahko nájdete na nete. Skôr sa chcem podeliť o moje názory a napísať vám prečo a čím si ma daný seriál získal.
Ešte chcem dodať, že všetky filmy a seriály pozerám výlučne len v originály, pretože som alergická na dabing. Okrem toho, že sa podvedome takýmto spôsobom učíte cudzí jazyk (väčšinou angličtinu), má ten film či seriál to čaro autentickosti. Ja potrebujem počuť akú má ten herec/herečka farbu hlasu, intonáciu, sústrediť sa na mimické prejavy a nie podvedome celý čas rozmýšľať nad tým, že otvárajú ústa inak ako im ide hlas :D Aj keby bol film či seriál mongolský, aj tak si ho radšej pozriem v originály s titulkami, už len pre ten pocit.
Tak dosť bolo obkecov, poďme na to:

6. miestoHOW I MET YOUR MOTHER / FRIENDS
Zdroj
O šieste miesto pre mňa súperia dva seriály – sitcomy, pri ktorých sa nedokážem rozhodnúť, ktorý je lepší alebo horší. Možno by som povedala, že How I met your mother (HIMYM) je pre mňa lepším seriálom, no zas na Priateľoch som dá sa povedať „vyrastala“. Veď kto by nepoznal legendárnych Priateľov? Keď som bola mladšia, nevedela som sa dočkať kedy bude pol ôsmej a bude ďalší diel Priateľov na Markíze :D Ono to vtedy nebolo tak, že si seriál pozriem online, prípadne stiahnem. Nebol internet, nebolo odkiaľ sťahovať. Už vtedy som mala Priateľov strašne rada. Zbožňovala som Rachel, už ani neviem prečo :D 
Pred pár rokmi brat stiahol komplet 10 sérií v originály bez otrasného dabingu. Tak som prvý krát pozerala priateľov postupne, diel za dielom, po anglicky a tento seriál pre mňa získal úplne iný rozmer. Viac som chápala deju, vtipy a hlášky boli niekoľkonásobne vtipnejšie a herecké výkony lepšie. Takže práve preto do tohto „rebríčka“ zaraďujem aj Friends – jednak z nostalgie a jednak pre to, že ak sa vám niekedy nezdal ako seriál príliš vtipný alebo dobrý, skúste mu dať šancu v originály, hneď ucítite ten rozdiel :)

(Obsah, komentáre, galéria, zaujímavosti a viac TU)

Zdroj
HIMYM som začala pozerať pred 7 rokmi (wau, ten čas ale letí), kedy boli vonku necelé dve série (aktuálne sa vysiela finálna deviata séria). Hneď si ma získal. Kto by tento seriál nepoznal, dej sa vyvíja okolo Teda, ktorý nám rozpráva príbeh o tom, ako spoznal svoju manželku. Popri tom sa teda dozvedáme o celom jeho živote, všetkých láskach, sklamaniach, jeho partii kamarátov a ich životoch. 
Pre mňa má plusové body za New York (aaaach, môj NY vysnívaný, obľúbený – milujem to mesto a všetko s ním spojené), za humor, za Barneyho (jeden z Tedových kamarátov – Neil Patrick Harris) a super hlášky, teda dá sa povedať, že scenár. 
Môže sa vám zdať, že po čase seriál stráca svoje „tempo“, že nie je už taký mega ako v začiatkoch, ale predsa len je to sitcom, ten dej nie je až taký podstatný, podstatné je, či nás seriál ešte baví. A mňa baví. 
Jednak preto, že som si na hlavných predstaviteľov zvykla a jednak preto, že som zvedavá ako to všetko dopadne. 7 rokov čakám každý týždeň na nový diel, tak mi bude určite chýbať keď skončí.  
(Obsah, komentáre, galéria, zaujímavosti a viac TU)

5. miesto – HEROES
Zdroj
V čase keď som pozerala Heroes, hlavne v začiatkoch, to bol pre mňa naj seriál aký som kedy videla. Nemohla som sa od neho odtrhnúť, milovala som ho. Celkovo mám rada žáner komixov. Preto, keď som sa dopočula o Heroes a videla prvé časti, bola to láska na prvý pohľad :) 
Je to seriál z prostredia „superhrdinov“, kedy niekoľko ľudí začne na sebe pozorovať určité schopnosti, ktoré majú a časom zisťujú, že na svete nie sú sami a že takých ľudí je oveľa viac ako by čakali. Začnú sa rôznymi cestami spoznávať, stretávať a dej sa postupne rozvíja a zamotáva. 
Veľkou výhodou seriálu je, že je neskutočne nepredvídateľný a to ja mám veľmi rada. Keď neviem odhadnúť, čo sa udeje ďalej a keď sa niečo udeje, tak nechápem, ako to mohli takto zamotať :) Lenže presne táto výhoda sa niekde okolo tretej série mení na nevýhodu. Udeje sa toľko vecí, toľko nových postáv, toľko nových zauzlení, že som miestami mala problém pospájať si to. Keď som si náhodou pozrela nejaký diel po dvoch, troch týždňoch, tak som zistila, že si nepamätám, čo všetko sa udialo predtým, lebo toho bolo strašne veľa a strašne zamotané. 
Práve pre toto je Heroes, kedysi môj TOP seriál až na piatom mieste. Jednak sa mi posledné série už tak nepáčili, ani predčasné ukončenie seriálu tomu nepomohlo a jednak ho vytlačili lepšie seriály. Ale pokiaľ vás bavia také tie „namotávacie“ seriály, tak Heroes určite odporúčam :)                   

(Obsah, komentáre, galéria, zaujímavosti a viac TU)

4. miesto – SUITS
Zdroj

Nevedela som presne, na ktoré miesto mám Suits umiestniť. Na jednej strane je to seriál, ktorý sa mi veľmi páči, ale zas úplne nevyniká a na druhej strane, ešte sa len „rozbieha“ (vonku sú tri série). Takže časom sa môže dostať na prvé či posledné miesto v mojom „top liste“ :) Ale keďže ma tento seriál baví, rozhodla som sa, že ho sem zaradím a to na 4. miesto. 
Suits je iný oproti zatiaľ vymenovaným seriálom. Nie je to ani sitcom, ani extra „namotávací“ seriál. Zaradila by som ho do kategórie „oddychovka“ :) Je tam síce dej, že vás zaujíma, čo sa stane v ďalšej časti, ale ak to do týždňa alebo dvoch nezistíte, tak sa vám svet nezrúti :)) (napríklad v prvých sériách Heroes by sa mi bez ďalšej časti ten svet fakt zrútil :D). 
Dej sa točí okolo právnikov v jednej z najväčších newyorských (samozrejme NY again) komerčných právnických firiem – okolo ich životov a prípadov v rámci firmy a takisto súkromia. 
Je to seriál, na ktorý sa dobre pozerá – chlapskí protagonisti nie sú na zahodenie a to isté platí o ženách a ich „formal clothing“ :) Takže určite odporúčam a sama som zvedavá kam sa seriál dostane :)
(Obsah, komentáre, galéria, zaujímavosti a viac TU)

To be continued...
K prvej časti by to hádam aj stačilo :) Nabudúce sa môžete tešiť na stupne víťazov, teda prvé 3 miesta :) A ak ste sa dočítali až sem, budem rada, keď mi v komentároch poviete vaše názory na uvedené a vaše tipy na seriály :)
Majte sa krásne, prajem úspešný štart do nového týždňa :)

A aké sú Vaše TOP seriály? Pozerávate/pozerali ste niektorý z uvedených? Alebo máme úplne iný vkus? :) Určite mi napíšte do komentárov :)



10 komentárov:

  1. Priatelia su klasika :) ja momentalne ulietavam sice na starsom seriali ale aj tak - house..a milujem slovensky dabing lebo jedlovsky ma orgazmicky hlas :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa House práveže vôbec nechytil a podľa toho, čo som počula a čítala od iných som asi jediná na svete :D *K*

      Odstrániť
  2. HIMYM som akosi nikdy nepozerala, Priatelia sú taká klasika :) Hero - juuuj, ako mi bolo ľúto, keď skončili a na Suits úplne fičím ! :) Erika's Life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak sme sa celkom zhodli :) Uvidíme či aj v prvých troch miestach bude nejaká zhoda :)) *K*

      Odstrániť
  3. Priateľov zbožnujém - videla som všetký séria po anglicky aj po slovensky, a ešte aj jedu necenzúrovanú epizódu, ktorú ani neviem prečo nadabovali naši herci :D Heroes som tiež pozerávala veľmi rada - akurá sa chystá v roku 2015 Heroes Reborn s 13timi epizódami, takže som zvedavá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Videla som, že sa chystá, strašne som sa potešila, ale zas si už poriadne nepamätám, čo sa všetko udialo, mala by som si dať rekapituláciu :D *K*

      Odstrániť
  4. Suits je zaujímavý seriál, je taký veľmi inšpirujúci pretože sa odohráva v prostredí právnikov a veľmi úspešných ľudí, niektoré veci sú tam priam neuveriteľné a Mike má hlavu, do ktorej sa toho vôjde neskutočne veľa, takto si pamätať čísla je niečo úžasné.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemôžem viac súhlasiť :) Jediné čo ma mrzí je, že sa povráva, že 5. séria bude posledná. Ešte sa mi s nimi nechce lúčiť, dúfam, že sú to len nepotvrdené infošky.

      Odstrániť

Ďakujeme krásne za Vaše komentáre ♥♥♥